Het geheim van Kaddiska koffie: naast de beste boon, ook de beste branding…

 

Bij Kaddiska leveren we vers gebrande slow roast koffiebonen (ongemalen), in medium-dark roast (de single origens) en dark roast (de blends/melanges). Wat betekenen deze termen in de praktijk?

 

Vers gebrand

Heeft u wel eens gekeken naar de houdbaarheidsdatum van een pak supermarktkoffie? Veelal wordt een houdbaarheid van een jaar of zelfs twee jaar gehanteerd. Dat betekent, dat de datum die u als ‘t.h.t. datum’ (ten minste houdbaar tot) ziet, minus een jaar of twee jaar, de verpak en branddatum is. En ik denk dat zal opvallen, dat als u de koffie in uw winkelwagentje heeft, deze al een paar maanden oud is.

 

Dat is niet vers. Sterker nog, er bestaat een grote kans dat de koffie al veel van zijn smaak en aroma aan het verliezen is. Dat kan anders.

 

Bij Kaddiska is de koffie wel vers. Dat betekent het volgende: wij laten onze bonen wekelijks, in kleine batches branden. Deze laten we dan nog een aantal dagen tot een week rusten (afhankelijk van de brandgraad en de boon), alvorens we deze naar u verzenden. Dit komt de smaak, cremalaag en het aroma ten goede. U heeft dus altijd gegarandeerd verse koffie bij Kaddiska. Ook op onze zakken vindt u een ‘ten minste houdbaar tot’ (t.h.t.) sticker. Dit is wettelijk verplicht. Hieraan kunt u de branddatum aflezen: de branddatum is de t.h.t. datum minus precies een kalenderjaar.

 

Om de versheid te garanderen verkopen wij alleen hele bonen, uitsluitend in 500 gram verpakkingen (met vershoudventiel). Waarom? Een kilozak openen betekent ook veel koffiebonen die in een geopende zak bewaard moeten worden. Onhandig, en niet goed voor de versheid. En waarom geen 250 gram? Geloof ons, daarvoor is Kaddiska koffie weer echt te lekker, 250 gram maal je zo weg!

 

Gemalen koffie versus hele bonen

Waarom verkopen wij alleen hele bonen, en geen gemalen koffie? Het antwoord hierop is simpel: gemalen koffie wordt heel, heel snel oud. Al een paar uur nadat gemalen koffie met zuurstof in aanraking is geweest verandert de smaak.

 

Onze koffiebonen moeten dus door uzelf thuis gemalen worden. En dat is maar goed ook: naast de gegarandeerde versheid van de ongemalen boon, vereist elke zetmethode ook nog eens zijn eigen maling: filterkoffie maal je grof, voor de cafetiere / french press maal je groffer, voor de Aeropress fijner, voor de espressomachine heel fijn, voor de Mokapot groffer dan voor de espressomachine.

 

U kunt zelf malen met de hand (met name geschikt voor de groffere malingen), of elektrisch, voor de fijnere malingen. Velen van u zullen een ingebouwde maler in de koffiemachine hebben, waar de bonen zo ingegooid kunnen worden. Wilt u een maler aanschaffen? Handmalers kunt u aanschaffen in de webshop. Electrische malers in de toekomst ook (momenteel is de webshop nog ‘snoerloos’)! En ook voor de verschillende zetmethoden zonder snoer (Mokapot, slow drip, Aeropress, french press) kunt u in onze webshop terecht!

 

Slow roast

Onze bonen worden gebrand volgens het slow-roast principe. Bij slow roast of ambachtelijk roosteren van koffie worden de groene koffiebonen voor langere tijd aan een lagere temperatuur blootgesteld. Eigenlijk worden de bonen niet gebrand, maar langzaam geroosterd (vergelijk het met de langzame garing voor een mals stukje vlees op de barbecue, versus de op hoog vuur doorgefikte hamburger). Slow roast zorgt ervoor dat de smaakfacetten en eigenschappen van de koffiebonen optimaal vrij kunnen komen. Dit in tegenstelling tot de eerdergenoemde supermarktkoffie, waar snelheid en efficiency in het brandproces belangrijker zijn dan smaak.

 

Slow roast bij Kaddiska, wat maakt onze koffie zo uniek? Er zijn immers meerdere slow roast koffies op de markt? Het samenspel tussen de boon, de brander en Kaddiska, gecombineerd met een superscherpe prijs: dat resulteert in de heerlijke koffies die u exclusief bij Kaddiska kunt bestellen. En dat is toch behoorlijk uniek.

 

Medium-dark roast en dark roast

We leggen hier een paar basisprincipes van het koffiebranden uit. Allereerst, de gepelde, gewassen, en gedroogde boon, is groen van kleur. Deze heeft nog weinig smaak, het branden of roosteren van de koffie maakt dat deze drinkbaar wordt.

Op het moment dat de boon de koffiebrander ingaat, verandert de boon. Vocht verdwijnt, en de kleur, het aroma en de smaak van de groene boon gaat langzaam over in de bruine boon die je zo graag in koffiemachine, en uiteindelijk in je kopje terugziet.

 

Light roast

In de koffiebrandmachine, als de bonen langzaam opwarmen, begint de kleur te veranderen. De suikers en aminozuren reageren op elkaar. Wanneer de bonen de temperatuur van ongeveer 200 graden bereiken, is het daar: de ‘first crack’, een duidelijk hoorbare kraak in de boon. Als de bonen nu uit de brander worden gehaald, spreken we van light-roast, oftewel licht geroosterde bonen. Bonen met een light roast branding zijn hoog in cafeïne en hoog in zuurgraad, met weinig olie en een dunne body. De koffie van light-roast bonen is ook licht van kleur en kan misschien zelfs een beetje waterig overkomen. Toch kan dit heerlijk zijn: de smaak is namelijk subtiel, maar wel complex, waarin smaakkarakteristieken van de boon echt goed naar voren komen.

De beste zetmethode voor deze branding is opgietkoffie: heet water dat langzaam over de koffie wordt gegoten die langzaam door een filter in een glazen kan drupt.

 

Medium roast

Als we de bonen nog even in de brander laten, volgt als snel de second crack. Een medium roast koffie wordt vlak voor de second crack uit de brander gehaald: een bruinere boon dan de light-roast, minder zuur, meer gebalanceerd, meer tonen van chocolade en karamel. Deze koffie komt goed tot zijn recht in een cafetiere, een filterapparaat, of in de aeropress.

 

Medium-dark roast

Wanneer we de boon nog even laten doorroosteren en de second crack laten gebeuren of net laten passeren, zijn we aanbeland bij de medium-dark roast: een donkerbruine boon, ietwat olie-ig. Medium-dark roast is gebalanceerd, met een lage zuurgraad, iets minder cafeïne dan medium roast (dus beter doordrinkbaar), met tonen van chocolade en caramel. Heerlijk!

Medium-dark roast wordt ook wel omni-roast genoemd: eigenlijk kan je in elke zetmethode met medium-dark roast uit de voeten.

 

Dark roast

Branden we nog even door na de second crack, dan komen we in dark roast gebied. Dit luister heel nauw: te lang branden en de boon smaakt echt verbrand. Een precies goede dark roast boon is heel donker van kleur (bijna zwart soms) heeft een stevige body, lage zuurgraad, is super olie-ig, en bevat verassend genoeg minder cafeïne dan light roast koffie, met een volle rijke smaak. Met name voor zetmethoden waar een fijne maling vereist is(espressomachine, Mokapot) komt een dark roast boon goed tot zijn recht.

 

Tot slot

Koffiebranden is niet zomaar iets. Het vereist kennis, ervaring, vaardigheden, en liefde voor de koffie. Een brander moet de boon kunnen lezen, moet aanvoelen wat de boon nodig heeft om optimaal tot zijn recht te komen. Gelukkig hebben wij bij Kaddiska een zeer goede relatie met onze brander, die zijn vak verstaat als geen ander. Hij luistert goed naar onze wensen en combineert die met zijn vakmanschap, zodat u keer op keer van uw unieke kopje Kaddiska koffie kunt genieten.